Do góry

Napoje Przepis na:

Fermentowane liście mirabelki na wyjątkową herbatkę

Fermentowane liście mirabelki na wyjątkową herbatkę

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 1529

Dodano: 15.05.2018

Odsłon: 195

Herbatka z liści mirabelki powstała zupełnie osobno. Pierwsze próby poczyniłam już przed rokiem, ale mało było tej herbatki, więc nie opisywałam. Teraz wiem, że fermentowane liście mirabelki pachną bardzo pięknie, a zaparzone mają lekko kwaskowy, intrygujący smak. Zdecydowanie warto spróbować, tym bardziej, że ręcznie i domowo robiona herbatka fermentowana za każdym razem może smakować nieco inaczej. To nie fabryka, tu działamy intuicyjnie!

Składniki

  • Świeże, młode liście mirabelki - ile się da
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zerwać tyla liści mirabelki, ile się da - by uzyskać wystarczającą ilość fermentowanej herbatki.

  2. Pamiętaj, że podczas obróbki i suszenia herbata bardzo się kurczy.

  3. Procedura jest taka sama, jak w przypadku każdej fermentowanej herbatki. Liście należy oderwać od gałązek i pozostawić na dłuższą chwilę, by troszkę zwiędły.

  4. Następnie należy naruszyć wiązania komórkowe poprzez rolowanie w dłoniach, ugniatanie lub zmaltretowanie w inny sposób i umieścić dość ciasno w słoiku.

  5. Słój zakręcić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni. Podgrzewać tak długo, aż surowiec zmieni kolor na lekko brązowy. W tym procesie zmienia się również zapach surowca.

  6. Sfermentowane liście wysypać na blachę wyłożoną papierem i wysuszyć herbatkę. Ja suszę w tej samej temperaturze, w której listki były fermentowane, ale włączam termoobieg, by szybciej wyschły.

  7. Jest tu jednak spore pole do eksperymentów. Można suszyć w wyższej bądź niższej temperaturze. Można dłużej lub krócej poddawać surowiec działaniu temperatury w wilgotnym środowisku zamkniętego słoika. Za każdym razem uzyska się inny efekt.

  8. Dlatego warto eksperymentować, a nawet robić notatki – zapisując ilość surowca, czas i temperaturę kolejnych procesów. Być może uda się osiągnąć ideał – wówczas warto wiedzieć, jak odtworzyć użyte wcześniej warunki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 16 maja Nigdy nie robilam w ten sposób herbaty, warto spróbowac... Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń