Do góry

Przekąski Przepis na:

Feta smażona z pomidorami i czosnkiem

Feta smażona z pomidorami i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 4975

Pyszne, lekkie ale i bardzo pożywne, sycące danie. W sam raz na kolację lub zakąskę.

Składniki

  • ser feta, jedno opakowanie
  • pomidory, 1 duży lub 2 małe
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • cebula (najlepiej czerwona, ale może byc zwykła), 1 nieduża
  • oliwa z oliwek, kilka łyżek
  • pieczywo pszenne, dla każdego po jednej bułce
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę przekroić na pół i kroić w cieniutkie "piórka", szczypiorek pokroić jak na kanapki, pomidory obrać ze skórki i pokroić, ser feta pokroić w plastry o grubości ok 1cm. (kroić w tę stronę o mniejszej powierzchni)

  2. Na patelnię wylać oliwę (kilka łyżek, tak aby jednak trochę jej było, a nie ledwo pokrywała patelnię), na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i podsmażyć na szklisto, dodać wyciśnięty czosnek, pomidory i szczypiorek i już po chwili wrzucić na wierzch fetę (tak aby każdy plasterek leżał osobno) Fetę polewać oliwą z warzywami, po chwili przewrócić na drugą stronę. Ma się tylko nadtopić (lekko rozpuścić) z każdej strony - to może z 2min.

  3. Danie podzielić na dwa talerzyki. Rozlać wszystko łącznie z oliwą. Podać z przekrojoną bułką, którą można maczać w oliwie z warzywami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 16 kwietnia 2012 Jest wyśmienita...my pieczemy w piekarniku z dodatkiem papryki,pomidorów i przypraw.Piąteczka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń