Do góry

Desery Przepis na:

Fikumiku

Fikumiku

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1400

Dodano: 24.03.2011

Odsłon: 38241

Aromatyczne przepyszne

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubić białka na pianę na sztywno rzucić proszek do pieczenia ciągle ubijając następnie cukier po trochu, potem ocet, roztrzepane żółtka, ciągle ubijając. Na koniec mąkę mieszając delikatnie. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części. Piec ok 20 minut na termoobiegu 170^ ma zapałka być sucha.

  2. Masa budyniowa: Rodzynki zamoczyć w wódce lub spirytusie na min. 3 gdz.. 1i 1/4 szkl. mleka zagotować z cukrem można też ująć cukier i w zamian ten dodać cukier waniliowy, w reszcie mleka rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka zagotować cały czas mieszając, ostudzić. Margarynę z masłem utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu ciągle mieszając, potem 4-5 łyżek wódki z pod rodzynek wymiksować. Dodać odsączone rodzynki wymieszać

  3. Bita śmietana kawowa: Kawę zalać wrzącą wodą na 4 szkl. zaparzyć następnie odlać i rozpuścić żelatynę studząc cały czas mieszają . Po odcedzeniu wychodzi ok 75 ml kawy. Śmietanę zimną prosto z lodówki ubić następnie dodawać po trochu cukier puder ciągle ubijać następnie dodać żelatynę w kawie ubijać. Biszkopt namoczyć wódką z pod rodzynek,Układać biszkopt masa budyniowa, 3/4 bitej śmietany biszkopt resztę bitej śmietany.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 29 kwietnia 2013 Znowu ta trucizna-3 łyżki proszku do pieczenia. I po jaką cholerę robiąc budyń dodawać mąkę pszenną ? Czy może ktoś to w racjonalny sposób wytłumaczyć ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 05 marca 2013 Proszku do pieczenia tak jak pisze maja to być 3 duże łyżki =30 gram (nigdy mi nie padł i wyrasta)
Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 12 lutego 2013 3 łyżeczki chyba proszku bo duże łyżki to sporo:) przepis super

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pie3sia 12 czerwca 2011 robiłam na święta i jako pierwsze zniknęło ze stołu.To chyba najlepsza opinia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 10 kwietnia 2011 To ciasto jest na blachę dużą.
Dziękuje za miłe komentarze!
Jeszcze raz polecam smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiziamizia30 09 kwietnia 2011 czy to ciasto jest na blachę czy na prodiż?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 26 marca 2011 Ciasto prezentuje sie swietnie.Kojarzy mi sie z takimi weselnymi ciastami...mmmm

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń