Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

Filet kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 512

Dodano:

Odsłon: 491

Pierś kurczaka marynowana w marynacie sojowo miodowej z aromatem czosnku i młotkowanego pieprzu, jest lekkostrawna, usmażona bez tłuszczu na patelni grillowej stanowi smaczny obiad lub kolację. Podawać z sałatką.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Marynata:
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
  • 1 łyżka soku z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.

  2. 2. Marynata:
    W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w możdzierzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mieso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknać włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

  3. 3. Osączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, lekko natłuszczoną, zmiejszyć ogień do minimum, smażyć około 5-7 minut z każdej strony.
    Podawać na ulubionej sałatce .
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 01 lutego 2018 Wspaniałe azjatyckie danie, uwielbiam je robić. Ja zamiast cytryny, dodaję limonkę, delikatniejszy smak. Polecam, TO JEST PYSZE!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 stycznia 2018 Tu to na prawdę Miodzio :D
Super kurczak, a jeszcze z takimi dodatki, to niebo w gębie ;)
Super, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń