Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet na ryżu

Filet na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Filet na ryżu"

Składniki

  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • chili
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • po strąku żółtej i zielonej papryki
  • 60 dag filetu z kurczaka
  • olej
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek kolendry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Strąki czerwonej papryki umyj, ułóż na blasze i opiekaj 15 minut w 180 st. Wyjmij, włóż do woreczka foliowego. Pozostaw do ostudzenia. Następnie usuń skórkę oraz nasiona. Miąższ paprykowy zmiksuj razem z obranymi ząbkami czosnku oraz 1-2 łyżkami oleju. Pastę dopraw solą, pieprzem i chili.

  2. Ryż przepłucz na sicie, zalej osoloną wodą i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Oczyść i przekrój na połówki żółtą oraz zieloną paprykę. Usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w kostkę.

  3. Filet z kurczaka (lub kilka mniejszych kawałków) opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Obsmaż na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przełóż na pokrytą pergaminem blachę. Posmaruj pastą paprykową. Piecz 20-30 minut w temp. 180 st.

  4. Posiekaną paprykę przesmaż na 2 łyżkach oleju, dodaj ryż. Przesmaż razem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i posiekaną kolendrą. Podawaj z mięsem.

  5. porcje, czas ok. 35 min; porcja – 490 kcal, cena 4,70 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń