Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet w sosie z granatu

Filet w sosie z granatu

Autor: karolinnassn

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 88

Dodano: 05.02.2017

Odsłon: 510

;)

Składniki

  • filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyzka mąki pszennej
  • jajko
  • sól morska
  • olej
  • owoc granatu
  • 120 ml wina czerwonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 30 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.

  2. Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok - używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.

  3. Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń