Do góry

Dania główne Przepis na:

filet z dorsza w tajskim sosie

Przepis dnia 2010-10-26
filet z dorsza w tajskim sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 22422

aromatyczne ,wyszukane smaki

Składniki

  • 200g dorsza (na osobe)
  • 2 trawki cytrynowe(citronnelle)
  • 800ml mleka kokosowego(moze byc 1/2 smietanki 30%)
  • 4 lyzki sosu rybnego(moze byc ostrygowy,jest bardziej delikatny)
  • 2lyzki soku cytrynowego(albo z limonki)
  • 1/2 papryki czerwonej(pokrojonej w kostke)
  • 1 lyzeczka czerwonej pasty curry
  • 6 pieczarek(pokrojonych w cwiartki)
  • 3 szczypiorki z cebulka(pokrojone na duze kawalki)
  • 1 biala czesc pora(pokrojona w talarki)
  • 3 liscie tajskiej limonki(limeu,combava)
  • 1 puszka tajskich grzybow PAILLE(whole)
  • pomidorki koktajlowe
  • sos sojowy(jasny)
  • 2cm korzenia imbiru drobno startego
  • olej do smazenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. na patelni podsmazyc kolejno:szczypiorek,pora,papryke,pieczarki i pomidorki...oddzielnie usmazyc grzybki z puszki...skropic sosem sojowym...odparowac,polaczyc wszystko razem

  2. sos:w garnuszku zagotowac delikatnie mleczko z imbirem,drobno posiekanymi liscmi limonki,kawalkami trawki cytrynowej,pasty curry,sosu rybnego,a na koniec soku z cytryny...podgotowac 10-15min...przecedzic przez sitko,jezeli jest zbyt wodnisty zagescic maka ziemniaczana

  3. warzywa polaczyc z sosem...w tym czasie przyprawic filety rybne(wedlug uznania),mozna je usmazyc lub ugotowac na parze...podajemy z ryzem " basmati"...to danie jest przepyszne z dodatkiem przegrzebek,bardzo polecam...smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

camellia 12 listopada 2010 dodanie imbiru do mleczka ,to jest swietny pomysl,nie traci on wspanialego aromatu,delikatna gorycz i aromat pozostaje w leczku a nie na patelni...chcesz powiedziec,ze w kuchni tajskiej nie uzywaja sosu ostrygowego?... mama przed soba tajski sos ostrygowy "OYSTER BRAND...NAMPLA NOUC MAM"...mowi ci to cos,chyba nie...jadlas(es) kiedys chinszczyzne z mleczkiem kokosowym?...ja nie!!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

japanese 11 listopada 2010 Osobiście poleciłabym wrzucić imbir na patelnie przed szczypiorkiem. Dodanie imbiru do mleczka kokosowego to nie jest dobry pomysł.

esli zastąpimy sos rybny sosem ostrygowym to potrawa będzie chińska nie tajska

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 23 października 2010 Znakomity i pyszny posiłek, energia po takim daniu 1000 wolt.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń