Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z gęsi pieczony w kapuście.

Filet z gęsi pieczony w kapuście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1321 Ocena: 15943

Dodano:

Odsłon: 807

Bardzo smaczny filet z gęsi upieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami, podany z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Składniki

  • filet z gęsi ze skórą, bez kości 1 kg
  • kapusta kiszona z żurawiną około 50-70 dag
  • pieczarki małe 14 szt.
  • natka pietruszki do posypania
  • pomidory suszone 4-5 szt.
  • przyprawa do gęsi
  • natka pietruszki
  • ziemniaki 1 kg
  • pieczarki małe 50 dag
  • wegeta bez konserwantów
  • Olej roślinny
  • rękaw piekarniczy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczone ziemniaki z pieczarkami:

    Obrane, wymyte ziemniaki i pieczarki posypujemy wegetą i polewamy olejem, mieszamy i umieszczamy w rękawie piekarniczym. Rękaw zawiązujemy z obu stron, nakłuwamy igłą i umieszczamy go na blasze. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. Upieczone ziemniaki i pieczarki podajemy z upieczonym mięsem.

  2. Przygotowanie filetu z gęsi:

    Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami filet nacieramy ze wszystkich stron przyprawą do gęsi. Natarty filet wkładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  3. Po tym czasie filet dzielimy na dwie równe połówki, skórę lekko nacinamy w mniejszą kratkę i obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, tłuszcz wytopi się z fileta. Obsmażamy z obu stron na rumiany kolor.

  4. Obsmażone kawałki fileta układamy w naczyniu żaroodpornym, na około obkładamy lekko odciśniętą kiszoną kapustą, najlepiej swojskiego kiszenia.

  5. Na ułożoną kapustę układamy malutkie pieczarki, a między pieczarki układamy pokrojone w kawałki suszone pomidory. Wytopiony tłuszcz z patelni wlewamy na kawałki fileta.

  6. Całość przykrywamy aluminiową folią, błyszczącą stroną pod spód.

  7. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  8. Po tym czasie pieczenia zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy ponownie 15 minut w tej samej temperaturze.

  9. Upieczony filet posypujemy natką pietruszki, podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 08 listopada 2018 Ekstra, obiadek z piekarnika.Nie pamiętam kiedy robiłam obiad z gęsiną, chyba z 15 lat temu.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 08 listopada 2018 Zbliża się dzień św. Marcina, więc musi być gęsina :) Na pewno wypróbuję, wygląda pysznie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 08 listopada 2018 Idealne na święta, wygląda przepysznie ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 08 listopada 2018 Krolewskie danie! i jeszcze te pyszne dodatki!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń