Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka na pikantnie

Filet z indyka na pikantnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Filet z indyka na pikantnie"

Składniki

  • 1
  • 6 kg fileta z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha. Natrzyj sokiem z cytryny oraz czosnkiem wymieszanym z oliwą i suszonymi płatkami chili. Oprósz lekko solą i pieprzem.

  2. Z mięsa uformuj zgrabną pieczeń, obwiąż ją bawełnianą nitką. Włóż na 3 godziny do lodówki. Bulion połącz z winem. Indyka przełóż do brytfanki. Podlej połową bulionu z białym winem.

  3. Brytfankę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 70 minut.

  4. Od czasu do czasu podlewaj mięso resztą bulionu z winem. Podawaj z jasnym sosem pieczeniowym.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń