Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka nadziewany grzybami z polskich lasów, orzechami oraz rodzynkami.

Filet z indyka nadziewany grzybami z polskich lasów, orzechami oraz rodzynkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 154

O rozbrajającym smaku tego dania decydują starannie dobrane grzyby, własnoręcznie zbierane przez najbliższych, orzechy z własnego ogrodu oraz słodkie rodzynki. Faszerowany filet z indyka stanowi esencję smaku, której nie da się zapomnieć i przywodzi na myśl przyjemne chwile spędzane w rodzinnym domu i beztroskie dzieciństwo. Filet z indyka nadziewany grzybami z polskich lasów, orzechami oraz rodzynkami to danie idealne na świąteczny, wielkanocny obiad.

Składniki

  • 1,4 filetu z indyka
  • 100 g świeżych (mrożonych) lub suszonych grzybów (najlepiej borowików, podgrzybków lub prawdziwków)
  • 40 g masła
  • 1 cebula
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać bardzo drobno posiekane świeże grzyby. Mieszając smażyć przez około 5 minut, następnie dodać zmielone orzechy włoskie, drobno posiekany czosnek, namoczone rodzynki, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby masa była zwarta.

  2. Filet z indyka opłukać i osuszyć, położyć na desce i naciąć w poprzek zaczynając od najcieńszej części i otworzyć mięso jak książkę (nie docinamy filetu do końca). Przykryć kawałkiem folii spożywczej i roztłuc na trochę cieńszy, równy filet (około 4 cm grubości). Oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozłożyć nadzienie zaczynając od środka, pozostawiając około 3 - 4 cm brzeg bez nadzienia. Zwinąć ciasno filet zaczynając od krótszego boku i związać kilkoma kawałkami sznurka
    wędliniarskiego. Końce zapiąć kilkoma wykałaczkami. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez 1 h. Podawać z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń