Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka pieczony w mleku

Przepis dnia 2015-04-09
Filet z indyka pieczony w mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1134

Dodano:

Odsłon: 63444

Pyszny, kruchy a jednocześnie soczysty filet, pyszny na ciepło i na zimno.

Składniki

  • filet z indyka 2 szt po ok 1 kg
  • mleko 3,2% 1 litr
  • olej 2 łyżki+ 2 łyżki do smażenia
  • przyprawa do pieczeni, papryka słodka, ostra, vegeta, sól, pieprz
  • wymieszanych przypraw ma być ok 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. mięso umyć osuszyć, olej wymieszać z przyprawami, natrzeć mięso, posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki i dać do lodówki na 1 lub 2 dni.

  2. w dniu pieczenia do żaroodpornego naczynia dać mleko i wstawić do piekarnika na 180", w tym czasie rozgrzać olej na patelni, obsmażyć ze wszystkich stron mięso i przełożyć do piekarnika, piec ok 40 min pod przykryciem, zdjąć pokrywę i piec jeszcze ok 30 min, zostawić w wyłączonym piekarniku.

  3. mleko pozostałe z pieczenia można wykorzystać jako sos, który trzeba zredukować i zmiksować blenderem grudki smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 kwietnia 2015 Ciekawe, warto spróbować, na mleku....to może być to :)

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń