Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z indyka po prowansalsku"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 56
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 56
Pyszna babeczka do koszyczka jeśli mamy duży lub na świąteczny stół.
Odsłon: 14
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 99
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 516
Składniki
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem, przyprawy lekko wetrzyj. Włóż na 2–3 godziny do lodówki. Czosnek obierz. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół.
Filet wyjmij z lodówki. Ostrym nożem o długim, cienkim ostrzu zrób głębokie nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku.
Zioła wymieszaj z oliwą i musztardą. Bulion połącz z winem. Filet z indyka przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę.
Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz przez 10–15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze około 60 minut.
Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Serwuj na gorąco, z dodatkiem duszonych warzyw albo na zimno – z pumperniklem. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu porwanymi na kawałki.
Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 4,75 złŹródło: Tina