Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka w warzywach

Filet z indyka w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2120

Dodano:

Odsłon: 34707

Filet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze.

Składniki

  • 1 filet z indyka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora 1/4 selera (korzeń)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek słodka proszkowana papryka
  • olej do smażenia 2 szklanki wody
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski. Zalewamy sosem sojowym , posypujemy ziołami, papryką. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min.


    Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw ok 20 min.

    Warzywa wrzucamy na wierzch mięsa i jeszcze podgrzewamy na małym ogniu ok 15 min. Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka:

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń