Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z kaczki w sosie miodowo-musztardowym

Filet z kaczki w sosie miodowo-musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1667

Dodano:

Odsłon: 46433

Szybka, pyszna potrawa z charakterystycznym słodko-ostrym sosem.

Składniki

  • filet z kaczki ze skórką, 2
  • sól, pieprz
  • odrobina oleju
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki ostrej musztrdy
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • ew. mały kieliszek piwa
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kaczki umyć, osuszyć, skórkę naciąć w romby. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem, filety obsmazyć na złoty kolor po 10-12 minut z kazdej strony. Zdjąć z patelni i szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

  2. Na patelnie na której smażyliśmy kaczkę wlać sok pomarańczowy, dodać miód i musztardę, intensywnie mieszać podgrzewając 1-2 minuty aż sos stanie się gęsty i aksamitny. Jeśli sos wydaje nam się za słodki możemy dolać piwa i podgrzewać tak długo, aż sos się zredukuje. Filety pokroić w cienkie plastry, polać przygotowanym, gorącym sosem.

  3. Podawać z warzywami lub buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piosty 30 stycznia 2011 Zrobilem Syper przepis bardzo smaczne dania polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 14 stycznia 2011 Dziekuję wszystkim za miłe słowa. Jeśli chodzi o sos to rzeczywiście myślę, że z powodzeniem pasował będzie do innych rodzajów mięs. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 14 stycznia 2011 danie wygląda przepysznie ale najbardziej podoba mi sie ten sosik spróbuje go wykorzystać do innego mięska,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 14 stycznia 2011 Danie bardzo " wykwintne " myślę ,że do innego mięsa taki sosik też będzie pasował ,bo z kaczką u nas " krucho "

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 stycznia 2011 Przyznam,że nie jadłam mięsa z kaczki, ale Twój przepis i piękne zdjęcie bardzo mnie kusi, aby je spróbować. Pozdrawiam.5)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 14 stycznia 2011 O!!! To coś w moim stylu, do ulubionych;
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 13 stycznia 2011 Uwielbiam mięcho z kaczki :) Tak podana musi być przepyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 13 stycznia 2011 Zgadzam się zupełnie z Tobą polkangaroo, piwko tylko do popicia :), osobiście nie dodaję piwa do sosu, bo smak mi zupełnie odpowiada (piwa używa moja tesciowa, która woli łagodniejsze smaki i polecam innym dla których sos może byc za słodki bądź za ostry). Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń