Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

Filet z kurczaka po bałkańsku (z serem feta, suszonymi pomidorami, pietruszką)

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 6260

Dodano:

Odsłon: 13132

Pyszny sposób na filet z kurczaka. Pieczemy go w piekarniku, dzięki czemu nie jest tłusty. By dodać nieco smaku (i kaloryczności;) faszerujemy go serami - fetą i mozzarellą oraz suszonymi pomidorami i pietruszką. Całość scala serek. Wyszło smacznie!

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 150g sera feta
  • 100g sera mozzarella
  • 3 łyżki twarożku (typu Almette, do kanapek)
  • sól, pieprz, czubryca czerwona (można zastąpić czerwoną papryką), czosnek granulowany
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy farsz. Suszone pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Ser feta kruszymy, mozzarellę ścieramy na tarce. Dodajemy sól, natkę pietruszki i twarożek. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.

  2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i czubrycą. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń