Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka smażony w cieście.

Filet z kurczaka smażony w cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1071 Ocena: 11310

Dodano:

Odsłon: 475

Smażony filet z kurczaka marynowany w cieście z ziołami.

Składniki

  • filet z kurczaka 1 cały
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • woda gazowana 1,5 szklanki
  • jajka kurze 3 szt.
  • soda pół łyżeczki
  • sól szczypta
  • papryka żółta 1/2
  • mąka 1 szklanka
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z cytryny pół łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, smażymy do zarumienienia się. Do miski wlewamy wodę gazowaną, wbijamy 3 jajka, dodajemy sól, sodę i mieszamy. Dodajemy startą na dużych oczkach żółtą paprykę, szklankę mąki, mieszamy, wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę z cytryny, curry, podsmażoną cebulę z czosnkiem (ostudzoną), natkę pietruszki, wszystkie składniki mieszamy. Do wymieszanej mieszanki dodajemy pokrojone na połówki filety z kurczaka, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Po półgodzinnym schłodzeniu smażymy kawałki filetu na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń