Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym

Filet z kurczaka w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 155

Dodano:

Odsłon: 12368

Połączenie kurczaka z mięsem mielonym i pieczarkami, posypany żółtym serem warte grzechu.

Składniki

  • filet z kurczaka ( pojedyńcze), 4 szt.
  • mięso mielone ( wieprzowo-wołowe), 40 dag.
  • pieczarki, 40 dag.
  • cebula ( duża), 2 szt.
  • ser żółty ( wg. gustu), 20 dag.
  • por, 1 szt.
  • sól, pieprz
  • sos cebulowy:
  • Śmietana 30%, 1 szkl.
  • jajko, 1 szt.
  • zupa cebulowa w proszku, 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety przeciąć wzdłuż i rozbić na cienkie płaty. Mięso mielone doprawić. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić w plastry i udusić z krążkami cebuli. Por pokroić w pół plasterki i wymieszać ze startym żółtym serem.

  2. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć jedną warstwę płatów z kurczaka. Na niej rozprowadzić połowę pieczarek z cebulką. Następnie położyć kupkami mięso mielone i połowę pora z żółtym serem. Na to wyłożyć resztę pieczarek, całość przykryć płatami z kurczaka i pozostałą częścią pora z żółtym serem.

  3. Składniki sosu cebulowego wymieszać. Zalać wierzch zapiekanki. Piec ok. 1 godziny w temp. 170 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń