Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z pstrąga w galarecie.

Filet z pstrąga w galarecie.

Autor: olina102

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 323

Dodano: 17.02.2012

Odsłon: 5815

Delikatny smak pstrąga w galarecie. Uwielbiam go.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotowuję wywar z marchewki, pietruszki, cebulki i przypraw. Dość mocno solę i przelewam przez gęste sitko. Marchewkę zachowuję do dekoracji, reszta out.

  2. Kroję filet na 3 centymetrowe pionowe paski. I wkładam po trzy paski do wolno gotującego się wywaru. Trzymam 2-3 minuty nie dopuszczając do wrzenia. Potem delikatnie łyżką cedzakową wyjmuję i układam na półmisku.

  3. Wywar zdejmuję z ognia, rozpuszczam w nim żelatynę. I odstawiam do stygnięcia.

  4. Rybę dekoruję marchewką pokrojoną w cieniutkie paski. Wg uznania. I zalewam pierwszą warstwą letniego wywaru z żelatyną. Gdy podstygnie, podlewam do zatopienia prawie całego filetu. Resztę galarety zostawiam w garnczku aż do całkowitego ostygnięcia. A następnie dziubię ją widelcem i dekoruję filet na półmisku wzdłuż grzbietu pasków fileta. Ładnie się prezentuje.

  5. Podaję z ćwiartkami cytryny. Ocet nie pasuje, jest zbyt...wulgarny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 października 2017 Resztę ugotowanych warzywek dodałabym do placuszków np. ziemniaczanych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń