Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety drobiowe w sosie pomarańczowym

Filety drobiowe w sosie pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 126

Moje ulubione połączenie: mięso drobiowe i owoce. Filety drobiowe z odrobiną pikantności ostrej mielonej papryki podane w sosie pomarańczowym. Pysznie smakują podane z ryżem.

Składniki

  • filet z kurczaka 0,5 kg
  • pomarańcza 1 szt duża
  • cebula 1 szt
  • sok pomarańczowy 200 ml
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka słodka do smaku
  • mielona papryka ostra do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety drobiowe opłukujemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, delikatnie rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem i oprószamy obiema paprykami.
    Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim filety na rumiano z obu stron. Podlewamy niewielką ilością wody /lub bulionu/ i trzymamy na małym ogniu.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim pokrojona cebulę. Oprószamy delikatnie solą. Gdy cebula zmięknie na patelnię wlewamy sok pomarańczowy i zagotowujemy.

  3. Do sosu pomarańczowego dodajemy filety drobiowe i gotujemy do czasu aż sos zredukuje swoją objętość o ok. 30%. Na filetach układamy plastry obranej pomarańczy, przykrywamy i prużymy jeszcze ok. 2 min. - by owoc mocno się ogrzał.
    Filety przekładamy na półmisek, polewamy sosem i dekorujemy plastrami pomarańczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń