Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filety duszone w warzywach"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 198
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 198
Składniki
Kapustę oczyść, wytnij głąb, resztę poszatkuj. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj kapustę. Przypraw warzywa solą i pieprzem. Mieszając od czasu do czasu, smaż 5 min. Następnie podlej bulionem, garnek przykryj i duś bigosik 15 min.
Filety umyj, osusz na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Ułóż mięso i smaż na średnim ogniu 6 min, następnie przewróć filety na drugą stronę i smaż kolejne 6 min. Mięso zdejmij, oprósz z obu stron solą i pieprzem. Przykryj folią aluminiową, by nie wystygło.
Do tłuszczu ze smażenia mięsa wlej 1/2 szkl. wywaru, który wytworzył się z duszenia kapusty. Dodaj śmietanę oraz musztardę. Podgrzewaj, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, przypraw go solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekanymi ziołami (ew. sos możesz bardziej zagęścić 1 łyżką mąki kukurydzianej rozmieszanej w 1/3 szkl. zimnej wody). Na kapuście ułóż usmażone filety. Wszystko polej sosem musztardowo-ziołowym. Duś ok. 5 min. Udekoruj gałązkami ziół.Źródło: Tina