Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety w szynce parmeńskiej z pesto i suszonymi pomidorkami

Przepis dnia 2010-07-08
Filety w szynce parmeńskiej z pesto i suszonymi pomidorkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 20536

Pyszne połączenie smaków, mała rozkosz dla podniebienia ;-)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 3 sztuki
  • Basil pesto
  • suszone pomidory w oliwie
  • Szynka parmeńska, 1-2 op ( w zależności ile plastrów w op)
  • parmezan
  • mozarella, 2 duże kule
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi nacinamy wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała z nich taka jakby otwarta książka. Smarujemy w środku naszym zielonym pesto z obydwu stron, następnie na jednej ze stron układamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojoną w kosteczkę mozarelle i ścieramy na to parmezan. Następnie przykrywamy drugą stroną naszej piersi, delikatnie, tak jakbyśmy zamykali książkę.

  2. Tak przygotowane piersi zawijamy w naszą szynkę parmeńską. Możemy to zrobić najprościej w następujący sposób. Najpierw kładziemy nasze 3 plastry szynki blisko siebie,równolegle, potem kladziemy naszą przekrojoną pierś na środku i faszerujemy ją, zamykamy na pół i zawijamy nasze pozostałe boki szynki parmeńskiej do środka. Ja nie użyłam wykałaczek bo i pierś i szynka dobrze się ze sobą zlepiają.

  3. Takie piersi wkładamy do nagrzanego do 160-180 C piekarnika i pieczemy aż do delikatnego zbrązowienia szynki, polewając pierś powstałym sosem i obracając 2-3 razy w trakcie pieczenia.

  4. Danie można podawać z ziemniaczkami ugotowanymi w skórce oraz z liśćmi sałaty, którą można polać samym jogurtem greckim. Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada51 21 stycznia 2011 Przepis ciekawy i potrawa zapewne smaczna, zakładając, że w "naszą" szynkę parmeńską zawiniemy nie "naszą" pierś, tylko tę z kurczaka... Życzę smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nicee 21 stycznia 2011 A mniej więcej jak długo mają być w piekarniku? Muszę to koniecznie spróbować.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amistad 21 stycznia 2011 Pośliniłam klawiaturę od samego patrzenia i czytania przepisu, więc chyba trzeba wyprobować przepis, dzięki ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

deth6 11 października 2010 Polecam serdecznie to danie.Niebo w gębie.Odkąd zrobiłam je pierwszy raz,mój mąż chce takie co tydzień:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 lipca 2010 Jak dla mnie to królewski obiad :) Z chęcią przyjęłabym zaproszenie na takie danie :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_Tomasz 08 lipca 2010 bardzo smaczne pychota!!! juz mam ochote to ugotowac :) w ulubionych :)) na +5

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń