Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Filety z jabłkami i szalotką"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10514
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Filety z piersi kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Lekko rozgnieć je dłonią. Mięso włóż do miseczki. Skrop połową soku cytrynowego. Posyp solą oraz pieprzem.
Oliwę wymieszaj z suszonym tymiankiem oraz odrobiną suszonego rozmarynu. Polej tym steki. Przyprawy wetrzyj dobrze w mięso. Miseczkę z filetami przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę.
Szalotki obierz, posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki. Wytnij środki, miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop resztą soku cytrynowego. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim szalotki. Dołóż jabłka, oprósz solą i pieprzem. Włóż goździki. Smaż 2-3 minuty. Jabłka powinny być miękkie, ale nie mogą rozpadać się.
Filety smaż 12 minut na rozgrzanym oleju. Często obracaj, by zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron. Przełóż je do jabłek i razem podgrzej. Podawaj np. z piure ziemniaczano- marchewkowym.Źródło: Naj