Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kaczki z pomarańczą i żurawiną

Filety z kaczki z pomarańczą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3313

Dodano:

Odsłon: 3714

Filet z kaczki z pomarańczą polecam na rodzinny lub romantyczny posiłek. Podana wersja i czas smażenia podany jest dla osób lubiących mięso wysmażone w środku.

Składniki

  • filety z kaczki 2 szt
  • pomarańcz 1 szt
  • sok z pomarańczy 0,75 szklanki
  • żurawina suszona 1 garść
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło klarowane 1 łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy.Skórę nacinamy ostrym nożem co ok. 1 cm. Filety nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na 30 min.
    Na zimnej patelni układamy mięso skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi a skórka lekko zrumieni. Następnie mięso odwracamy i smażymy do zrumienienia. Ponownie odwracamy filety skórą do dołu i smażymy ok. 3 min i raz jeszcze odwracamy na kolejne 3 min.
    Na patelni rozgrzewamy masło /proponuję na innej patelni w tym samym czasie co smażymy filety ale możemy też przygotować sos na patelni i tłuszczu z smażonych filetów/. Gdy się roztopi wlewamy sok pomarańczowy, wrzucamy żurawinę i gotujemy na małym ogniu aż odparuje ok. 1/3 soku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry pomarańcz i podgrzewamy ok. 3-5 min.
    Kaczkę podajemy z plastrami pomarańczy polaną zredukowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 19 stycznia 2018 Bardzo lubię mięso kaczki, choć sama niestety jeszcze jej nie robiłam. Za to teściowa jest mistrzynią w tym temacie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń