Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka, pieczone z marchewka w ciemnym piwie

Filety z kurczaka, pieczone z marchewka w ciemnym piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 374

Pyszne danie obiadowe.

Składniki

  • -4 filety z kurczaka -sól, pieprz
  • -1 łyżeczka papryki ostrej -1 łyżeczka przypraw do kurczaka
  • -1 łyżeczki Kucharka -3 łyżki mąki
  • DO SMAŻENIA: -olej
  • DODATKOWO: --2 cebule -3 marchewki
  • -kilka ziarenek ziela angielskiego
  • -3 liście laurowe -natka pietruszki
  • -1 butelka ciemnego piwa-tutaj KARMI
  • SOS: -3 łyżki mąki -250 ml. gęstej śmietany
  • -1 łyżka musztardy -maggi w płynie(można pominąć) -trochę wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć w papierowych ręcznikach. Każdy filet, przekroić na dwa filety.
    Przyprawy wymieszać i panierować filety.

  2. Obsmażyć z obu stron.

  3. Mięso przekładać do rondla.

  4. Na tym tłuszczu podsmażyć, pokrojoną cebulę.

  5. Dodać pokrojoną marchewkę.Podsmażyć chwilę.

  6. Przełożyć do rondla. Dodać posiekana natkę ziele angielskie, liść bobkowy i wlać piwo. Rondel przykryć i piec w nagrzanym piekarniku 175 *. ok. 45 min.

  7. Mąkę do sosu, przysmażyć na suchej patelni. Ostudzić, dodać musztardę, magi , śmietanę , dobrze rozmieszać. Rozrzedzić trochę wodą.

  8. Mięso z rondla, przełożyć.

  9. Sos w rondlu zagotować, zagęścić mąkę ze śmietaną i ugotować.Jak potrzeba to dodatkowo przyprawić. Mięso przełożyć do sosu i podgrzać.

  10. Podawać do obiadu z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń