Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka w sosie miodowym

Filety z kurczaka w sosie miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 806

Dodano:

Odsłon: 798

Pyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków.

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki miodu
  • mąka do panierowania
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń