Do góry

Dania główne Przepis na:

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Filety z kurczaka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Filety z kurczaka ze szpinakiem"

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (po około 20 dag każdy)
  • 15–20 dag szpinaku (mrożonego
  • najlepiej w liściach)
  • 3 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z piersi kurczaka umyj, osusz. Każdy natrzyj solą, oprósz pieprzem i natnij wzdłuż. Uważaj, by nie przeciąć mięsa do końca. Odłóż w chłodne miejsce. Szpinak przełóż na sitko, pozostaw go tak, aż rozmarznie i ocieknie.

  2. Szalotkę oraz ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zeszklij na łyżce rozgrzanego masła. Potem dołóż szpinak, smaż razem jeszcze przez minutę. Farsz szpinakowy przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  3. Włóż po porcji szpinaku w nacięcia w mięsie. Brzegi filetów zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej z pozostałym masłem. Włóż filety. Szybko zrumień je z obu stron. Potem przełóż do żaroodpornej formy.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 30 minut, aż wierzch filetów będzie rumiany oraz chrupiący.

  5. Czas przygotowania: 60 minut. 1 porcja: 295 kcal. Cena porcji: 4,35 zł

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń