Do góry

Desery Przepis na:

Fit deser migdałowy z musem malinowym

Fit deser migdałowy z musem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 258

Moja wersja fit Pana Cotty z kaszy jaglanej z migdałami i musem malinowym

Składniki

  • kasza jaglana 3/4 szklanki
  • mleko migdałowe 2,5 szklanki
  • płatki migdałowe 1/3 szklanki
  • miód 4 łyżeczki
  • maliny 250 g
  • oliwa 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • mięta do dekoracji
  • migdały do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.

  2. Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
    W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
    Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń