Do góry

Śniadania Przepis na:

fit kisze ze szpinakiem (quiche)

fit kisze ze szpinakiem (quiche)

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1773

Dodano:

Odsłon: 1118

wegetariańska i bardzo odchudzona wersja francuskiego dania, w dodatku o wiele prostsza :) a po polsku, to wytrawny omlecik z piekarnika :) przepis na 8 szt, aby kolejnego dnia można było szybko chwycić na przekąskę do pracy (na zimno też smakuje wybornie), FIT, bo bez śmietany, ciasta, mąki itd :)

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka solę i ubijam z nich sztywną pianę.
    Dodaję pieprz i delikatnie mieszam.

  2. Umyty szpinak drobno siekam. Brokuły zostawiłam z wczorajszego gotowania, by trochę urozmaicić kisze:) Ugotowane w kiszu smakują lepiej. Można dodać łyżkę innego ulubionego warzywa (papryki, pieczarek, cebulki, kalafiora, cukinii).

    Wrzucam dodatki do masy i delikatnie mieszam. Zachowuję proporcje 4 objętości jajek maksymalnie do 1,5 objętości dodatków.

  3. Muffinkową formę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. To zapewnia kiszom chrupiącą skórkę i łatwe oddzielenie od formy (w papilotkach jest jednak pewna strata masy, która się przykleja do papieru). Może to być mączka lub kaszka kukurydziana - sprawdza się równie dobrze jak bułka.
    Polecam domową bułkę tartą, np z bezglutenowego pieczywa (jak u mnie:) ).

  4. Opozycjonistom dań fit, posypuję serem startym na drobnych oczkach lub funduję wkładkę z plasterka sera pleśniowego :)
    Piekę 15 minut 1 170 stopniach (kisze wkładam do nagrzanego już piekarnika).

  5. Najlepiej smakują na ciepło, podane na liściach szpinaku, udekorowane pomidorkami koktajlowymi (sorki, dziś nie było :)

    Świetnie się też sprawdzają jako danie to-go do pracy :)
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 kwietnia Pysznosci! Szczególnie mi przypadla do gustu wersja z serem plesniowym...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń