Do góry

Przekąski Przepis na:

Fit przekąska: Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Przepis dnia 2017-06-09
Fit przekąska: Pomidory z guacamole i jajem przepiórczym

Autor:

Przepisów i artykułów: 926 Ocena: 23683

Dodano:

Odsłon: 8787

Bardzo lubię zdrowe, smaczne i pożywne przekąski, które dostarczają mnóstwa witamin oraz składników mineralnych. Dzisiaj zapraszam na fit przekąskę, którą są pomidory nadziewane meksykańską salsą guacamole z dodatkiem wolnych od alergenów przepiórczych jaj, które są o wiele zdrowsze od ich "kurzych koleżanek". Taka przekąska będzie idealnym rozwiązaniem na pożywne śniadanie oraz zdrową przystawkę. Pomidory, guacamole i przepiórcze jaja to także świetne afrodyzjaki, dlatego to połączenie świetnie sprawdzi się także na lekką, romantyczną kolację ;)

Składniki

  • pomidory (zwykłe lub malinowe)
  • jaja przepiórcze
  • tajska bazylia
  • GUACAMOLE
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 papryczka Jalapeño
  • ¼ papryki czerwonej
  • świeża kolendra
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Umyte pomidory przekrajamy na pół i wydrążamy środki.

    Z awokado usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki i rozgniatamy wraz z sokiem limonki oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Czerwoną cebulkę oraz papryki kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy i dodajemy do rozgniecionego awokado. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Pomidory faszerujemy guacamole, na którym układamy połówkę przepiórczego jaja. Całość dekorujemy tajską bazylią.

  2. Sok z limonki możemy zastąpić sokiem z cytryny. Jeśli nie lubimy smaku świeżej kolendry to zastąpmy ją natką pietruszki.

  3. Taka przekąska świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Wystarczy złączyć dwie połowy pomidora i owinąć w folię spożywczą. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń