Do góry

Dania główne Przepis na:

FIT zapiekanka z serem feta i suszonymi pomidorami

FIT zapiekanka z serem feta i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1441

Dodano:

Odsłon: 2070

Dziś mega zdrowa i pełnowartościowa zapiekanka. Pełnoziarnisty makaron, soczysty indyk, delikatna mozarella i słony ser feta tworzą niepowtarzalną, zdrową, a przy tym przepyszną całość. Śmiało można zjeść dwie porcje - o ile ktoś da radę, bo oprócz tego, że pyszna, to zapiekanka jest niesamowicie sycąca :)

Składniki

  • 200g pełnoziarnistego makaronu (kształt taki, jaki lubisz)
  • 200g pieczarek
  • 200-300g piersi indyka/kurczaka
  • kilka suszonych pomidorków
  • 1 kulkę mozarelli (około 100g)
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 spora cebula
  • 2/3 kostki sera feta
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
  • 2 łyżki oleju chili lub zwykłego rzepakowego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • masło klarowane do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka lub indyka kroimy w kostkę. Zasypujemy solą, pieprze, papryką słodką i wędzoną, pieprzem cayenne oraz 1 łyżeczką tymianku. Dodajemy olej chili lub rzepakowy i starannie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

  2. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowany odcedzamy i przekładamy do sporej miski.
    Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na niedużej ilości masła klarowanego. Przekładamy do miski z makaronem i mieszamy. Nie wylewamy z patelni pozostałego tłuszczu.

  3. Pieczarki kroimy na mniejsze części (u mnie to półplasterki) i ze szczyptą soli podsmażamy na pozostałym po cebuli tłuszczu. Jeśli trzeba, dodajemy trochę masła klarowanego. Kiedy pieczarki są już podsmażone, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Dosypujemy pozostałą łyżeczkę tymianku i smażymy razem przez dwie minutki, żeby smaki ładnie się połączyły. Przekładamy do miski z makaronem.

  4. Na koniec smażymy mięsko. Usmażone, przekładamy do miski z makaronem i kurczakiem. Starannie mieszamy. Dodajemy startą na tarce mozarellę.

  5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym tymiankiem.
    Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i dopiekamy zapiekankę jeszcze około 15 minut, aż ładnie się zrumieni.








    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 kwietnia Uwielbiam suszone pomidory :) Tworzą u mnie Trójcę z anchois i ostrymi papryczkami ;)
Coś tak, jak u Karola, kolendra, miód i limonka xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń