Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Flaczki wołowe"
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 16
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 502
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 16
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 502
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj bulion: do garnka włóż obraną włoszczyznę, umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalej 3 litrami osolonej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz ogień na bardzo mały.
Gotuj 2-3 godz. do momentu, aż mięso będzie miękkie, co pewien czas zbierając z powierzchni szumowiny. Po ugotowaniu wyjmij warzywa i mięso.
Flaki dokładnie opłucz zimną wodą. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 10 min. Później odcedź i przepłucz zimną wodą. Przełóż flaki do garnka z bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.
Gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostki lub zapałki 2 marchewki z bulionu. Przygotuj zasmażkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj mąkę i trochę bulionu.
Mieszaj, by nie powstały grudki. Zasmażkę oraz przyprawy (słodka papryka, imbir, majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz) dodaj do zupy. Posól ją i gotuj jeszcze 15 min.
<strong> (bez czasu gotowania bulionu): 130 min. Porcja: 332 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie