Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1704

Dodano:

Odsłon: 514

Jeśli lubicie boczniaki, na pewno posmakują Wam też boczniakowe flaczki :) ja uwielbiam te sympatyczne grzybki, więc musiałam wrzucić też przepis na flaczki z nich :) Przygotowane na dobrym, warzywnym bulionie, lekko pikantne i baaardzo aromatyczne flaczki z pomidorową nutą podbiją niejedno serce, nawet zatwardziałego mięsożercy :)

Składniki

  • Na bulion:
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • gałązka selera naciowego
  • 1 średni por - biała i zielona część
  • 1 liść kapusty
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Na zupę:
  • 250g świeżych boczniaków
  • około 1,5-2l wywaru warzwnego
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 spora cebula
  • 1 marchewka (może być wyłowiona z bulionu)
  • 2 łyżki majeranku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • słodka wędzona papryka
  • olej roślinny do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.

  2. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy.
    Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.

  3. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni.
    Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.

  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń