Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki z żoładków drobiowych

Flaczki z żoładków drobiowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 399 Ocena: 11628

Dodano:

Odsłon: 1008

Wiadomo smaku prawdziwych flaczków nic nie zastąpi, ale te robione z żołądków drobiowych smakują prawie tak samo, a co najważniejsze są syte i dietetyczne.

Składniki

  • 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do żołądków dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, majeranek, przyprawę do zup, kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie.

  2. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości żołądków na średnim ogniu. Kiedy żołądki z miękną wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową, a następnie kroimy w cienkie paseczki.

  3. Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do garnka z rosołem. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę kukurydzianą, którą przelewamy do gotujących się żołądków. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Flaczki z żołądków podajemy na gorąco doprawiając solą i pieprzem. Smacznego !!!

  4. d;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń