Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3982

Dodano:

Odsłon: 16972

Flaki bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca , pożywna i sycąca . Podajemy z bułkami lub chlebem .

Składniki

  • 1 kg flaków wieprzowych , 1 kg kości wieprzowych , 1 marchew ,
  • 1 pietruszka ,1/2 selery ,2-3 ząbków czosnku .3 ziarnka angielskiego ziela
  • 2 -3 laurowego liścia 1 łyżka majeranku , 1 łyżeczka muszkatołowej gałki
  • 1/2 pieprz ,magi w płynie , 4 litry wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 4 litry wody ,włożyć umyte kości wieprzowe , ziele angielskie ,liście laurowe( starte warzywa ,gdy kości będą już prawie miękkie ) i ugotować wywar .Flaki dobrze wypłukać i gotować do miękkości (flaki obgotowuję dwukrotnie) następnie odlewamy wodę z flaków i ostudzone kroimy w paski .Kości obieramy na drobne kawałki Pokrojone flaki i obrane mięso kładziemy do wywaru ,gotujemy jeszcze przez chwilę .Robimy zaklepkę ( 2 łyżki mąki na 300 ml wody ) zaciągamy zupę i doprawiamy przyprawami ,magi ,gałką muszkatołową, pieprzem dodajemy majeranek .
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxwell 07 stycznia 2018 A dlaczego Autorka nie podała skąd wziąć flaki WIEPRZOWE??? Przecież w ogólnej sprzedaży są dostępne jedynie flaki WOŁOWE (i cielęce)! No chyba, że ich nie odróżnia...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

admilosz 24 sierpnia 2017 Nie ma czegoś takiego jak "flaki wieprzowe", są flaki wołowe, które tak na prawdę są częścią żołądka wołowego. Flak wieprzowy może być co najwyżej użyty do nadziania farszem mięsnym - czyli zrobienia kiełbasy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń