Do góry

Przekąski Przepis na:

Flaki wołowe.

Flaki wołowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 275

Dodano:

Odsłon: 6197

uwielbiam flaki różnego pochodzenia i koniecznie z zasmażką,są bardziej syte.

Składniki

  • Opakowanie 900 g flaków wołowych,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 przyprawa do flaków,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 5 ziela angielskie oraz 1 liść laurowy,
  • płaska łyżka przyprawy z dodatkiem soli.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierwszy raz flaki obgotować, odlać i odcedzić na durszlaku następnie do garnka wlać 2,5 litra wody dodać odcedzone flaki oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę, gotować do miękkości flaków i marchwi.Gdy flaki są już wystarczająco miękkie dodać resztę składników z opisu, chwilę pogotować. Na patelnię wlać olej z opisu rozgrzać go, na gorący wsypać mąkę i ją zapalić na lekko brązowo, następnie rozrobić z wywarem od flaków aby nie było grudek, wlać do flaków, zagotować. Podawać z chlebem lub kto z czym lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 08 listopada To nie flaki mają być syte, tylko ten, kto je zje... Potrawa może być sycąca jedzącego...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń