Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znalazłam ten przepis jakiś rok temu i żałuję że piekę ją tak rzadko. Doskonałe, delikatne pieczywo może być jako dodatek do potraw na ciepło jak również pieczone z dodatkami smakuje rewelacyjnie :-)))
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 143
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 143
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 36
Składniki
Do 200ml ciepłej ale nie gorącej wody dodajemy połowę mąki, łyżeczkę soli, 1/2łyzeczki cukru i dwie łyżki oliwy z oliwek. Musimy to rozmieszać. Drożdże rozpuszczamy w 3łyzkach ciepłej wody a następnie dodajemy je do ciasta. Wyrabiamy je 10minut dodając stopniowo drugą połowę mąki. Ciasto powinno być nieco kleiste. Tak wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 15minut w ciepłym miejscu. Na blaszkę wlewamy 4łyżki oliwy obtaczamy w nim ciasto i odstawiamy na godzinę w to samo ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozprowadzamy palcami na blaszce. Polać łyżką oliwy i łyżką ciepłej wody naciskając palcami i tworząc w cieście zagłębienia. Układamy wybrane składniki u mnie pół ciasta z cebulka pokrojoną w piórka a pół obłożone zielonymi oliwkami. Odstawiamy je ponownie na godzinę.
Możemy również obłożyć ją suszonymi pomidorami lub do ciasta dodać zmiażdżone ziarna pieprzu jak radzi autorka jednego z blogów. Po godzinie wkładamy focaccię do piekarnika rozgrzanego do 240stopni i pieczemy ją około 15minut.