Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia

Focaccia

Autor:

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22171

Dodano:

Odsłon: 10817

Efektowna zakąska o włoskim rodowodzie, naprawdę warto spróbować.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, po czym przenieść na stolnicę i wyrabiać dokładnie ręką kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto zagnieść ok. 1 min. Rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą i rozgniecionym czosnkiem, końcem drewnianej łyżki zrobić na cieście regularne dołki, oprószyć ziołami i solą morską, obłożyć oliwkami. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 220 o C piekarniku ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karolinucha 07 marca Świetny przepis. Leci do książki :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń