Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuska tarta

Francuska tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Francuska tarta"

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 300 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc
  • 1 jajko
  • 4 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 5 dag płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem. Piecz w temp. 220 st. około 15 minut. Z mleka, cukru i proszku waniliowego ugotuj gęsty budyń. Mieszając, ostudź. Dalej mieszając, połącz ze śmietaną oraz jajkiem.

  2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny. Na podpieczony spód wyłóż krem budyniowy, a potem jabłka. Posyp płatkami migdałowymi. Piecz 20 minut w temp. 200 st. Odstaw do stężenia.

  3. Porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł, 10 porcji , czas ok. 50 min;

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń