Do góry

Desery Przepis na:

Francuska tarta pomarańczowa

Francuska tarta pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 1562

Dodano:

Odsłon: 305

Francuska tarta pomarańczowa to przepyszne ciasto odwracane. Mięciutkie, wilgotne, pachnące masełkiem, w smaku przypomina francuskie,, magdalenki". Proste i szybkie do zrobienia. Bardzo polecam.

Składniki

  • 220 g masła
  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 cytryny( na sok)
  • 3 pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na pianę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sok z dwóch cytryn i roztopione masło. Wymieszać.

  2. Okrągłą foremkę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. 3 łyżki cukru wysypać na papier. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić w krążki około 0,5-0,8 cm. Rozłożyć na papierze i posypać 2 łyżkami cukru. Ciasto wylać na pomarańcze, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, obrócić i ostrożnie zdjąć papier.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń