Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuska zapiekanka z ryżem"
...ale pyszny.
Odsłon: 690
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 618
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 348
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 149
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5120
...ale pyszny.
Odsłon: 690
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 618
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 348
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 149
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5120
Składniki
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż, wlewamy białe wino i, mieszając, odparowujemy płyn. Powoli dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy 30–35 minut, aż ryż wchłonie wodę. Żółty ser ścieramy, dodajemy do ryżu, doprawiamy pieprzem i solą.
Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Chili drobno siekamy. Pory myjemy, kroimy w talarki. Kabanosy kroimy na plasterki. Z gałązek tymianku zrywamy listki.
Pieczarki, paprykę i pory smażymy na rozgrzanym oleju 5–6 minut. Na koniec dodajemy kabanosy oraz tymianek, przyprawiamy chili, pieprzem, solą, mieszamy. Połowę warzyw łączymy z ryżem.
Do wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą tortownicy wykładamy masę ryżową. Dodajemy pozostałe warzywa z kabanosami, wyrównujemy, lekko ugniatając. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i polewamy całą zapiekankę. Pieczemy w 200oC ok. 30 minut.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł.
Wartość odżywcza porcji 730 kcal Białko 27 g/Tłuszcz 34 g/Węglowodany 71 gŹródło: Rewia