Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska Zupa Cebulowa

Francuska Zupa Cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 10459

Jest lekko słodkawa przez karmelizację cebuli z sherry (lub orzechówką), moje kolejne odkrycie kulinarne z cyklu "Nie lubię" czyli coś co z nazwy nie bardzo może nam smakować, jednak po skosztowaniu jesteśmy w niebie!

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroje w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło i wrzucam cebulę. Duszę około 30 minut. Dorzucam ząbek czosnku zmiażdżony w prasce. Duszę dodatkowo 10 minut. Cebula powinna się nieco przyrumienić. Wlewam wino i koniak, przyprawiam tymiankiem, pieprzem i solą. Zmniejszam ogień i gotuję tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Konsystencja zupy ma być dosć gęsta. Dolewam bulionu i gotuje około 40 minut. Zupę można podać na dwa sposoby:

  2. bagietkę kroimy na kromki, smarujemy oliwą z oliwek i wsadzamy na około 10 minut do piekarnika nastawionego na grill. Kromki wyjmujemy i smarujemy czosnkiem.

  3. zupę nalewamy do żaroodpornych garnuszków, w których będziemy podawać zupę. Na sam wierzch kładę kromkę chleba i przykrywam startym, żółtym serem. Wsadzam do piekarnika na 180 stopni, nastawionego na grill aż ser stopnieje i się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ABITETOEAT 26 listopada 2012 alkohol bardzo podkreśla smak. spróbuj, naprawdę miło się zaskoczysz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 26 listopada 2012 zupe gotuje od lat i jest pyszna jak nie wiem !! ale zaszokowana jestem dodatkiem alkoholu do niej? musze spróbować, najlepiej na wieczór ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń