Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuski placek warzywny

Francuski placek warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 1160

Coś nowego

Składniki

  • mąki, 10 czubatych łyżek
  • masła, 5 płaskich łyżek
  • jajek, 6
  • czerwonej i zielonej papryki, 50 dag
  • cebule, 2
  • pomidorów bez skórki(850 ml), 1 puszka
  • żółtego sera, 15 dag
  • bazylii i tymianku, 1 łyżka
  • czosnku, 2 ząbki
  • oleju, 2 łyżki
  • sól,pieprz
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem,1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami wody. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.

  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę,czosnek posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Zeszklić czosnek,cebulę,wrzucić paprykę.Dusić przez ok 5 min.

  3. Utrzeć połowę sera,wymieszać z jajkami,pomidorami,ziołami.Doprawić do smaku.

  4. Rozwałkować ciasto,wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem formę o wym 25*25.

  5. Wypełnić warzywami,polać sosem pomidorowym. Zapiekać przez 45 min. w temp.200 stopni. Posypać resztą sera,piec aż rozpuści się ser.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń