Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuski tort z delfinatu

Francuski tort z delfinatu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 864

Nietypowy przepis na tort francuski zrobiony z naleśników. Naleśniki należy zrobić samemu. Tort nadaje się na obiad, lecz może zastępować deser:) Gorąco polecam ;)

Składniki

  • naleśniki, 12-16 szt.
  • starty ser żółty, 3 łyżki
  • Sos I :
  • mąka, 2 łyżki
  • masło, 2 łyżki
  • śmietanka, 2 szklanki
  • sok i skórka z cytryny, 1 łyżka i ćwierć łyżeczki
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • Sos II:
  • masło,, 4 łyżki
  • mąka,, 3 łyżki
  • mleko, 3 łyżki
  • Chuda szynka, 200 g
  • posiekane orzechy włoskie, pół szklanki
  • ser, np. gruyere, 100 g
  • surowe żółtko (jedno)
  • śmietanka,, 2 łyżki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj Sos I : W rondelku zrób białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź śmietanką, podgrzewaj mieszając aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku pozostałymi składnikami.

  2. Przygotuj Sos II: W rondelku zrób białą zasmażkę z masła i mąki, rozprowadź zimnym mlekiem i mieszając gotuj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj ser, dokładnie wymieszaj, podgrzej, wlej śmietankę roztrzepaną z żółtkiem, wymieszaj, zdejmij z ognia i przestudź. Dodaj szynkę pokrojoną w cienkie paseczki i orzechy.

  3. Przygotuj tort: każdy naleśnik posmaruj Sosem II, zwiń w rulon i układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalej całość sosem I, posyp serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 5-8 minut, podaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń