Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie babeczki z budyniem i owocami

Francuskie babeczki z budyniem i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 60

Ciasteczka z ciasta francuskiego z owocami to łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku.

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • morele 3 szt
  • śliwki węgierki 3 szt
  • mleko 1 szkl
  • żółtka 2 szt
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • płatki migdałowe 2-3 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Morele bez skórki i śliwki wypestkować. Gotowe ciasto francuskie wyjąć z lodówki, pozostawić przynajmniej na pół godziny w temp. pokojowej. Następnie wyjąć z papieru, pokroić na 12 kwadratów. Włożyć do foremek muffinkowych, docisnąć, nakłuć widelcem, włożyć na 4-5 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, podpiec.

  2. Budyń: 100 ml mleka wymieszać żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem z wanilią i cukrem kryształem. Resztę mleka zagotować , połączyć z mlekiem z żółtkami i ugotować budyń.

  3. Gorący budyń przełożyć do podpieczonych babeczek.
    Ułożyć po ćwiartce śliwki i moreli.

  4. Posypać płatkami migdałowymi.
    Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń