Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie Ciasteczka (wg Pierre Herme).

Francuskie Ciasteczka (wg Pierre Herme).

Autor:

Przepisów i artykułów: 258 Ocena: 3159

Dodano:

Odsłon: 368

Ciasteczka chrupiące na zewnątrz,delikatne i kruche w środku,rozpływają się w ustach :-)

Składniki

  • 37 szt.
  • 230 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1\4 łyżeczki soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 330 g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • małe jajko
  • cukier kryształ
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem,

  2. wsypać sól,cukier waniliowy,oraz partiami dodawać przesianą przez sitko mąkę (można również dodać ze sparzonej cytryny startą skórkę na drobnych oczkach tarki),szybko zmiksować jednolite ciasto i podzielić je na 3 części.
    Każdą z części kulać w wałek o średnicy 2-3 cm,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.

  3. Następnie wyjąć z zamrażalnika,odwinąć z folii,posmarować pędzelkiem silikonowym,roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształem.

  4. Następnie kroić na paski grubości 1,5-2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,w odstępach.

  5. Piec w temp.190 C przez 20 do 25 min.aż boki lekko zbrązowieją.
    Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń