Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie ciastka z jabłkami i bananami

Francuskie ciastka z jabłkami i bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3855

Dodano:

Odsłon: 4118

Szybkie francuskie przekąski tym razem zaserwowane na słodko, w pysznym duecie z ogródkowych jabłuszek i bananów . Ciastka robi się naprawdę w błyskawicznym tempie. A ambicje do zrobienia ciasta francuskiego własnoręcznie? Nadal są... :)

Składniki

  • 2 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • 5 jabłek
  • 2 banany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 3 łyżek cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cynamon
  • 1 jajko do posmarowania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne, a nastęnie kroimy je na drobną kostkę. Banany obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim owoce ok 15 minut. Doprawiamy do smaku cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Dokładnie studzimy.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto francuskie dzielimy na 6 części (z 2 opakowań powinno nam wyjść 12 ciastek), na każdy powstały kwadracik nakładamy po sporej łyżce owocowego farszu. Jajko roztrzepujemy w misce i smarujemy nim dokładnie brzegi ciastek (jest to konieczne, aby ciasto się dobrze skleiło).

  3. Ciastka formujemy w prostokąty i widelcem dociskamy ich brzegi, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem z cynamonem. Każde ciastko lekko nacinamy z wierzchu w 4 - 5 miejsach. Pieczemy ok 20 minut (pierwsze 15 minut grzałka góra/dół, ostatnie 5 minut termoobieg).

  4. zdj

  5. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 listopada 2014 Bardzo apetyczne i smaczne :-) często robię również ciastka z ciasta ,,francuskiego" z różnym nadzieniem, a teraz wypróbuję z połączenia jabłek z bananem :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń