Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie eklery

Przepis dnia 2011-08-04
Francuskie eklery

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 541

Dodano:

Odsłon: 14033

proste, szybkie, niedrogie, smaczne

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie tniemy na prostokąty bądź kwadraty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

  2. Śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubijamy na sztywno. Wstawiamy do lodówki.

  3. Owoce myjemy, kroimy na małe cząstki.

  4. Gdy ciasto wystygnie, delikatnie przekrawamy wzdłuż, nożem z ząbkami.

  5. Na dolną ą część ciasta wykładamy śmietanę i owoce, przykrywamy wierzchnią częścią i posypujemy cukrem pudrem. Układając ciastka na talerzyku, można dać kleks ze śmietany i na nim ułożyć ciastko. Nie będzie "tańczyć" na talerzu.

  6. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 19 września 2011 Agnes, ja również kupuje gotowe ciasto. I ono ma wyrosnąć, bo wówczas można taki prostokąt czy kwadrat przekroić tak, by mieć dół i górę eklera. Ciasto jest wówczas cienkie i delikatne. Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnes_gn1 18 września 2011 mam pytanie ja kupuje gotowe ciasto francuskie i rosnie mi jak ciasto drozdzowe dlaczego?nawet gdy nakuje widelcem????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń