Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, proste i efektowne cynamonowe mini serniczki w cieście francuskim z różyczkami jabłkowymi. Urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem :)
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2216
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 239
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1540
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2216
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 239
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1540
Składniki
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i delikatnie wrzucamy do niego plasterki jabłek. Gotujemy ok.3-5 min aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyciągamy i suszymy na ręczniku papierowym.
Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi natłuszczoną formę do muffinek.
Składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy.
Do przygotowanych koszyczków z ciasta francuskiego nakładamy po 1 łyżce masy serowej.
Plasterki jabłek układamy w rzędzie po 6 sztuk tak, aby zachodziły na siebie w połowie i delikatnie zwijamy w różyczkę zaczynając od plasterka, którego widać połowę.
Gotowe różyczki wkładamy do masy serowej lekko wciskając. Płatki różyczek delikatnie rozchylamy. Tak przygotowane serniczki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. Jak lekko przestygną wyciągamy z formy, aby się nie przykleiły, ponieważ wtedy przy wyjmowaniu ciasto francuskie może się pokruszyć. Smacznego :)