Do góry

Dania główne Przepis na:

Francuskie paluchy

Francuskie paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Francuskie paluchy"

Składniki

  • rolka ciasta francuskiego
  • kilka plasterków gotowanej szynki
  • duża kulka sera mozzarella
  • pęczek białych szparagów
  • sól
  • cukier
  • jajko
  • siemię lniane do posypania
  • listki bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szparagi umyj, obierz z łyka i zwiąż nitką. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru, ustawiając je w garnku pionowo, tak, aby czubki nie były zanurzone we wrzątku.

  2. Ciasto podziel na 9 prostokątów. Na każdy nałóż po plasterku szynki, 2-3 ugotowane szparagi oraz po kawałku sera mozzarella.

  3. Zwiń nafaszerowane płaty, tworząc kształt podłużnych cukierków (takich jak sople na choinkę). Wierzch paluchów posmaruj pędzelkiem zanurzonym w roztrzepanym jajku i posyp siemieniem lnianym.

  4. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Podawaj udekorowane bazylią.

  5. 40 min

  6. Stopień trudności: łatwe

  7. Kalorie: 160

  8. Przepis nadesłała Sandra Siebert z Lubonia

    Źródło: Super TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń