Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie pierożki z jabłkiem

Francuskie pierożki z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1187

Dodano:

Odsłon: 455

Szybkie i pyszne ciasteczka z delikatnym nadzieniem.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 1 duży arkusz (375 g)
  • Żółtko jaja kurzego - 1 sztuka
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Cukier - ok. 5 łyżek
  • Marmolada wieloowocowa (użyłam marmolady o smaku różanym) - ok. 3 łyżek
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłko pokroić na podłużne kawałki o długości ok. 3 cm, obtoczyć je w cukrze i posypać cynamonem.

  2. Z ciasta francuskiego wyciąć literatką lub kieliszkiem kółka o średnicy ok. 6 cm. Na środku każdego kółka ułożyć ½ łyżeczki marmolady i kawałek jabłka.

  3. Brzegi ciasta od środka posmarować rozmąconym żółtkiem. Zlepić ciasteczka jak pierogi, mocno dociskając brzegi widelcem.

  4. Wierzch ciasteczek posmarować żółtkiem i posypać cukrem.

  5. Ułożyć pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C.

  6. Ciasteczka świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń